FOR HEALTHCARE PROFESSIONALS ONLY

This website is a global information resource. It is intended for healthcare professionals only outside of the United States of America (US) who are interested in information on Foundation Medicine®. This site is not intended to provide medical advice and/or treatment guidance. If you are a US healthcare professional click here.

This site is produced by Roche as a partner of Roche Foundation Medicine.

Izjava o zaštiti privatnosti

Posljednja revizija: april 2021

Izjava o zaštiti privatnosti na Web portala www.foundationmedicine.ba

 

Roche d.o.o.- Roche Ltd. je posvećen zaštiti i poštovanju Vaše privatnosti. Veoma nam je važno da Vam obezbijedimo uslove da koristite ovaj Web portal bez ikakve bojazni da ćete na bilo koji način dovesti u pitanje Vašu privatnost. Kako bismo što bolje zaštitili Vašu privatnost kreirana je ova izjava u kojoj se navode načini na koje koristimo podatke dobijene online. Takođe i Vi možete donositi odluke o načinu na koji se prikupljaju podaci o Vama, a zatim koriste na našem Web portalu.


Prikupljanje podataka

Na nekim stranicama Web portala www.foundationmedicine.ba  možete se prijaviti na naše online biltene, ili nas kontaktirati preko sajta radi dobijanja određenih informacija. Lični podaci koji su povezani sa identitetom određene osobe i koji se mogu prikupiti na ovim stranicama uključuju: ime, pol, godište, e-mail adresu…

Takođe, možemo da prikupljamo određene lične podatke koje vas neposredno ne identifikuju po imenu, ali koji bi mogli biti korišteni za identifikaciju da li je određeni računar ili uređaj pristupio našoj internet stranici.

Svjesni ste da Roche d.o.o.- Roche Ltd. ima zakonsku obavezu prikupljati i prijavljivati potencijalne štetne događaje o kojima smo informisani i upoznati te iste prijaviti zdravstvenim autoritetima (Agencija za lijekove i medicinska sredstva BIH). U takvim će se slučajevima vaši podaci obrađivati sa najvećom pažnjom u skladu sa specifičnim zahtjevima definisanim u Pravilniku o farmakovigilanci i kako je opisano u Privacy Policy related to PV i neće se koristiti u bilo koje druge svrhe.

Više informacija o prikupljanju ličnih podataka za navedene svrhe možete pronaći u Pravilima o zaštiti ličnih podataka u području farmakovigilance, davanja medicinskih informacija i žalbi na proizvode ovdje.

Na određenim dijelovima nekih od naših Web stranica, samo osobe koje nam daju tražene podatke koji ih identifikuju ili osobe koje eksplicitno prihvate postavljene uslove pristupa tim stranicama, biće u mogućnosti da pristupe tim stranicama.


Kako koristimo Vaše podatke

Vaše lične podatke obrađujemo na našim internet stranicama iz više razloga, uključujući:

  • Da odgovorimo na vaše zahtjeve ili upite.
  • Da pratimo i nadgledamo štetne događaje i ostale aktivnosti koje se odnose na sigurnost lijekova.
  • Da personaliziramo vaše iskustvo.
  • Da izvršimo analize i odredimo karakteristike internet stranice;
  • Da održavamo internet stranicu, uključujući sigurnosne razloge;
  • Da postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima

 Sigurnost podataka

Roche d.o.o.- Roche Ltd. i njegovi pružaoci usluga i saradnici preduzimaju razumne korake da zaštite lične podatke kojima pristupamo ili dobijamo putem ove internet stranice, od gubitka, zloupotrebe i neovlaštenog pristupa, otkrivanja, izmjena ili uništavanja.

Ipak, Roche d.o.o.- Roche Ltd. ne garantuje za sigurnost vaših ličnih podataka i odriče se, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, pune odgovornosti i štete nastale gubitkom, zloupotrebom i neovlaštenim pristupom, otkrivanjem, izmjenama ili uništenjem. Preporučujemo da preduzmete sve dostupne mjere predostrožnosti za zaštitu ličnih podataka koje ostavljate na ovoj internet stranici.

 

Prikupljanje podataka sa Web stranica trećih lica

Neke od stranica ovog Web portala sadrže linkove na druge Web stranice, čije se postupanje s podacima može razlikovati od našeg. Posjetioci treba da pročitaju Izjave o zaštiti privatnosti na drugim Web stranicama, s obzirom na to da mi nemamo kontrolu nad podacima koji su predati ili su ih prikupile treće osobe.

Neke stranice našeg Web portala mogu koristiti renomiranu treću stranu da predstavlja, ili nudi reklame koje možete vidjeti na tim Web stranicama. Naša Izjava o zaštiti privatnosti ne pokriva korištenje podataka koje su treća osoba ili server možda prikupili od Vas.


Kolačići (Cookies)

Kako bismo poboljšali Vaše iskustvo na našim Web stranicama, mnoge naše Web stranice koriste tzv. «kolačiće». Kolačići su tekstualne datoteke koje smještamo u Vaš pretraživač da bismo sačuvali Vaše interese. Sami kolačići ne otkrivaju nam Vašu e-mail adresu ni bilo koji drugi podatak koji je povezan s identitetom određene osobe, ukoliko Vi ne odlučite da nam date taj podatak  tako što ste se registrovali na nekoj od stranica našeg Web portala.

Međutim, kada na Web stranici odlučite da date podatke koji su povezani s identitetom određene osobe, taj se podatak može povezati s podacima sačuvanim u kolačićima.

Kolačiće koristimo radi prikupljanja podataka o korištenju naših stranica (statistika) i zbog poboljšavanja sadržaja i ponude na našem Web portalu. Na primjer, kolačiće možemo koristiti da bismo za Vas prilagodili korištenje naših Web stranica (npr. da Vas prepoznamo po imenu kada se vratite na našu stranicu), sačuvamo Vašu lozinku u područjima zaštićenim lozinkom i sl.

Vi ste u mogućnosti da spriječite - onesposobite upotrebu kolačića, podešavanjem Vašeg internet pretraživača za tu opciju. Međutim, u tom slučaju moguće je da ćete sebe lišiti mogućnosti korištenja interaktivnih sadržaja našeg Web portala.

Više informacija o upotrebi “kolačića” možete pronaći ovdje

Primaoci vaših ličnih podataka

Vaše lične podatke možemo da dijelimo sa Roche d.o.o.- Roche Ltd.  povezanim licima širom svijeta koji će vaše lične podatke koristiti u iste svrhe kao i mi.

Lista Roche d.o.o.- Roche Ltd. povezanih lica dostupna je u godišnjem izveštaju za prethodnu godinu koji se može naći u dijelu za „investitore“ na www.roche.com.

Prenos podataka unutar Roche grupe regulisan je ugovorima koji sadrže standardne EU ugovorne klauzule u skladu sa odlukama Evropske komisije od 27. decembra 2004. (2004/915 / EC) i 05. februara 2010. (C ( 2010) 593) kojima se konstituišu odgovarajuće i adekvatne zaštitne mjere za osiguranje poštivanja propisa o zaštiti ličnih podataka . Pored standardnih ugovornih klauzula, Roche grupa takođe može koristiti obrađivače podataka koji su certificirani u skladu sa „EU-U.S. Privacy Shield“ okvirom, koji uspostavlja odgovarajuće zaštitne mjere kako bi se osiguralo poštivanje propisa o zaštiti ličnih podataka u skladu sa odlukom  Komisije Evropske Unije od 12. jula 2016. (C (2016) 4176).


Informacije o vašim pravima u vezi sa ličnim podacima

Obavještavamo vas da imate određena prava u vezi sa upotrebom i obradom vaših ličnih podataka i to:

  • Pravo da zatražite pristup ličnim podacima koje Roche d.o.o.- Roche Ltd.  ima o vama;
  • Pravo da ispravite bilo koji lični podatak koji je netačan ili pogrešno naveden;
  • Pravo na prigovor na obradu vaših ličnih podataka u svrhu direktnog marketinga;
  • Pravo na brisanje vaših ličnih podataka kada više nisu potrebni u svrhe za koje ste ih osgurali;

 

Da biste iskoristili bilo koje od ovih prava, molimo kontaktirajte nas koristeći dole navedene informacije.

 

Period čuvanja vaših ličnih podataka

Dužina vremena čuvanja vaših ličnih podataka razlikuje se u zavisnosti od svrhe za koju smo iste prikupili i zbog čega obrađujemo vaše podatke. U većini slučajeva, podatke ćemo čuvati tri (3) godine nakon naše posljednje interakcije sa vama s tim da ih možemo čuvati i duži vremenski period ako to od nas zakon zahtjeva.


Povjerljivost komunikacije među korisnicima

Poruke i sadržaji koje korisnici šalju na bilo koji tzv. online forum, „message board“ (oglasna tabla), ili „chat room“ (pričaonica), nisu zaštićeni kao povjerljivi i mogu biti dostupni drugima. Vi ste odgovorni za sadržaj koji tom prilikom iznosite i morate postupati pažljivo kako ne biste doveli u pitanje Vašu privatnost.

Maloljetni korisnici

Korisnici starosti ispod 18 godina, ne trebaju nam dotavljati svoje lične podatke, ukoliko za tako nešto nemaju saglasnost roditelja ili staratelja. 

Izmjene pravila zaštite privatnosti

Roche d.o.o. - Roche Ltd. zadržava pravo promjene ovih pravila, a izmjene stupaju na snagu njihovim objavljivanjem na ovom portalu. Vaše korištenje Web portala nakon promjena znači i Vašu saglasnost i prihvatanje istih.


Kako nas kontaktirati

Ukoliko imate neka pitanja ili nedoumice o zaštiti online na ovoj Web stranici, ili sprovođenju zaštite, možete nas kontaktirati na:


ROCHE d.o.o. - ROCHE Ltd.
Farmaceutsko društvo - Pharmaceutical Company
Zmaja od Bosne 7
(Importane centar, toranj O3/II)
71000 Sarajevo
Tel. 033 568 450
Fax. 033 568 495
E-mail: bosnia.info@roche.com