FOR HEALTHCARE PROFESSIONALS ONLY

This website is a global information resource. It is intended for healthcare professionals only outside of the United States of America (US) who are interested in information on Foundation Medicine®. This site is not intended to provide medical advice and/or treatment guidance. If you are a US healthcare professional click here.

This site is produced by Roche as a partner of Roche Foundation Medicine.

 

 

 

FoundationOne®Liquid je potvrđen sveobuhvatni genski test za solidne tumore koji analizira  cirkulirajuću tumorsku DNK (ctDNK) iz periferne krvi.   

Klinička upotreba

Uz samo dvije epruvete krvi otvaraju se terapijske mogućnosti

FoundationOne®Liquid je krvni test na cirkulirajući tumorski DNK (ctDNK) za solidne tumore kojim se otkrivaju klinički važne genske promjene koje potiču rast raka kod određenih pacijenata. Riječ je o tečnoj biopsiji koja ljekarima može pomoći odrediti terapijske mogućnosti dajući im informacije značajne za dijagnozu, određivanje rizika i prognozu, a na koje se mogu osloniti.

Kada je tkivo tumora dostupno, preporuka je koristiti FoundationOne CDx. U slučajevima kada nije moguće doći do odgovarajuće količine uzorka tumora potrebne za analizu ili se sumnja na progresiju bolesti, tada se preporučuje koristiti FoundationOne Liquid.

Geni i biomarkeri

Analizira 70 gena i pruža informaciju o statusu mikrosatelitske nestabilnosti (MSI)

FoundationOne®Liquid potvrđen je za otkrivanje svih vrsta genskih promjena u 70 gena, koji najčešće nose mutacije u solidnim tumorima, te statusa mikrosatelitske nestabilnosti (MSI) koja može pomoći u procjeni potencijalnog odgovora na kancer-imunoterapiju. Za analizu se koristi uzorak periferne krvi.

ctDNA

FoundationOne®Liquid je krvni test na cirkulirajući tumorski DNK (ctDNK) za solidne tumore

U krvi onkološkog pacijenta cirkulira ćelijska DNK (cfDNA) koja se oslobađa iz zdravog tkiva, ali također i iz tumorskog tkiva (ctDNA). Ova DNK je veoma fragmentirana, u jako malim količinama i varira u odnosu na ispitivani tip tumora i pacijenta. FoundationOne Liquid pojačano izolira upravo ctDNK kako bi se tačno identificirali jedinstveni fragmenti ctDNK iz samo jednog vađenja krvi.
Detaljan izvještaj

Daje podršku prilikom donošenja odluke o tretmanu

Naš jasan, detaljan izvještaj sadrži nalaz sa svim informacijama o genomu analiziranog tumora, klinički važnim promjenama, mogućim ciljanim terapijskim opcijama i dostupnim kliničkim ispitivanjima.

Naručite

Naručite FoundationOne Liquid

Otkrijte kako Vam FoundationOne Liquid može pomoći u izradi plana liječenja prilagođenog osobno Vama

*Base substitutions, insertions or deletions, copy number alterations and gene rearrangements.

cfDNA, cell-free DNA. ctDNA, circulating tumour DNA. MSI, microsatellite instability.

References
  1. FoundationOne®Liquid Technical Specifications, 2018. Available at: https://www.foundationmedicine.com/genomic-testing/foundation-one-liquid (Accessed March 2019).
  2. Clark TA et al. J Mol Diagn 2018; 20: 686–702.
  3. FoundationOne®Liquid Specimen Instructions 2018. Available at: https://www.foundationmedicine.com/genomic-testing/foundation-one-liquid (Accessed March 2019).
  4. Data on file: FoundationOne®Liquid Sample Report, 2018.